Pink rangers followers

Nuffnang

October 5, 2015

Maidless..time to be supermak and superdad

Assalamualaikum..

Dah seminggu aku sekeluarga maidless. Tough and kelam kabutnya hanya Allah yang tahu..after peristiwa sadis after we all balik dari vacation hr. tu..til now aku malas nak komen apa2 sekadar untuk menyakitkan hati dan memberi tekanan pada diri sendiri...Lebih baik kita bertenang berzikir banyak2 dalam hati semoga walaupun kelam kabut macamana pun Allah tetap beri kita ketenangan dan kewarasan untuk kita berfikir...insyallah amin.

Ekceli ada pro and cons la gak ada maid ni. Bukan aku x pernah x der maid pun before this tapi dulu keadaannya tidak begitu kelam kabut sebab husband aku time tu working hour dia flexible most of the time work from home plus nursery environment kat Malaysia difference sgt ngan kat Brunei ni.
First thing our family really need maid coz of our situation2 berikut :

1. Tempat kerja aku jauh sgt 77km one way to go...so just imagine in case jadi2 apa2 at least 1 hr baru aku smpai umah.

2. Every month aku kena attend meeting cawangan kat Miri, kalo hantar nursery mcmana weii...

3. Since husband aku tu consider expatriate ler kt sini kan..so effort kerja mana leh sama ngan orang local...kalo org local balik kerja koi 4.30 org xpatriate kena balik koi 8 u ollzz...and pluussss nursery kat Brunei not profit oriented wokeh...paling lambat ngko kena ambik anak ngko 5.30 just imagine..camana gap 8 and 530 tu...tak terkejar2 ker laki aku...kesian kt dia..

4. Lunch hr mostly org ofis kt sini balik umah makan nasi kt umah susah nak cari kedai2 makan kuah campur kt Brunei ni...so mmg every lunch hr laki aku akan blk bawak anak2 balik sekolah.


dan banyk lagi la faktor yang strongly support that I NEED A MAID.

Memang ler aku akui bila x der maid ni hidup aku tenang di rumah sendiri...cewahhh even idak ler maid aku tu wat perangai apa pun..tapi rasa pieceful dia tu lain..susah nak gambar kan. hahhaha.
Bila x der maid ni ekceli byk gak la hikmahnya anak2 aku idak ler manja sgt kalo dulu apa2 pun semua bibik aja...walaupun bila main sepah2 aku jerit2 suruh kemas...tp at last bibik gak kemas so now everything semua kena kerjasama dari bapaak sampai la ke anak-anak.

Alhamdulillah husband aku bnyak membantu plus anak2 sama..semuanya cooperate dari kerja-kerja rumah, kain baju mcm2 la...no more excuse kalo x kerjasama nak harap mak ngko sorang ni mahu rumah jadi hutan...so dah nama RUMAHKU SYURGAKU kena la sama2 kerjasama kan..

 So, aku berdoa semoga semuanya dipermudahkan segala urusan aku...Ya Allah berilah dan bukakan lah jalan pada segala kesukaran ni. ..kesian sgt kat suami aku. harap papa bertahan dan sentiasa fokus dengan kerja papa...

Insyallah susah senang kita hadapi sama2 ye..


Luv
 Srikandiazie.

September 15, 2015

Masa terlalu mencemburui ku...

Assalamualaikum..

First of all terlalu sedih tengok blog yang umpama hidup segan mati tak mau ni..hampir 5 bulan tidak berisi dengan coretan...sebenarnya terlalu baca catatan yang hendak dikongsi, disimpan, diceritakan, dan untuk diluahkan tetapi masa terlalu mencemburui aku..

Kesibukan sebagai seorang isteri, ibu dan pekerja membataskan segala-galanya...apa yang penting keluarga harus diutamakan terutama sekali anak-anak..semuanya memerlukan perhatian yang sewajarnya. Ternyata walaupun sudah hidup 37 tahun nampaknya time management aku masih ke laut...walaupun sudah berjadual apa yang perlu dilakukan tetapi siapala aku..perancangan mesti ada...tetapi yang menentukan tetap diri-Nya. 


Sebagai manusia aku akan cuba yang terbaik untuk membahagikan masa bagi melaksanakan segala tanggungjawab yang telah diamanahkan.Insyallah.  Benar diperkatakan rebutlah 5 perkara sebelum datang 5 perkara...
                            
                                          KAYA SEBELUM MISKIN
                             SIHAT SEBELUM SAKIT
                             MUDA SEBELUM TUA
                             LAPANG SEBELUM SEMPIT
                             HIDUP SEBELUM MATI
 

 

Sepanjang bulan ini, aku kehilangan dua orang rakan seperjuangan..seorang rakan sekerja masa di Cheras, seorang lagi rakan belajar masa di UNITAR. Benar mati itu pasti..tak mungkin kita menghindari, tak mungkin kita bisa lari...ajal itu pasti menemui. Sesungguhnya kematian itu meninggalkan kesan yang mendalam kepada kita yang masih hidup... Al Fatihah buat temanku Khasana Shamsuddin dan Faridahtul Sani. Semoga kalian tenang di sana. Amin..

Sememangnya apabila berlaku kematian, kita akan sentiasa menginsafi diri..adakah kita sudah bersedia untuk menghadapinya...kalo tanya pada aku..mmg aku masih belum bersedia...aku akan sentiasa berdoa semoga umurku panjang kerana aku tidak sanggup anak-anak ku kehilangan ku pada usia yang masih kecil...tp siapa kita untuk menentukannya sememangnya sudah tertulis kan jodoh, pertemuan, ajal dan maut serta rezeki di loh mahfuz, cuma kita yang mesti mengingatkan diri kita untuk terus beramal seumpama kita akan mati pada esok hari.

Tetiba no ideas nak menulis...sambung di lain kali...
Semoga blog ini akan terus hidup untuk aku terus menitipkan kenangan hidup ku...


 
 


April 26, 2015

Bibik yg ku bengang bibik yg ku rindu..

Assalamualaikum..

Berhabuk2 dah blog ni...so today aku bengang....tak tau nak luahkan kat sapa..nak luahkan kat laki..alahai..x masuk port la kot katanya..

Ni aku nak citer pasal bibik la...aku ambik bibik since nak masuk anak no dua...till now aku baru ada 3 orang bibik...bibik pertama..7 thn ngan aku..bibik yg kedua..jap aja..sebulan..then aku hantar balik kt majikan lama dia..bkn sebab apa..sebab bibik pertama aku nak balik keja balik ngan aku ...then yg ketiga ni ..aku ambik kt Brunei...baru nak masuk setahun la bibik ni..

Aku ngan bibik idak ler strict sgt...cukupla balik keja aku tgk anak2 aku ok...rumah x bersepah..sebab aku ni x suka tgk umah bersepah..so bibik yg pertama tu..mmg masuk hati la ngan aku...suka mengemas tp memasak...kirim salam 0...nevermind la..coz masak selalunya aku yg masak.. 
oh..bibik pertama nama Yentin ye..

Bibik kedua aku nama Saryem..keja ngan aku sebulan aja...dia ni masak boleh ..mengemas pun ok..aku ambik dia masa si Yentin balik cuti dan x sure nak balik kerja ngn aku ke tak..tup2 dia call nak kerja balik soo aku pun cari la balik majikan lama dia sebab asalnya agen tipu dia masa dia nak mai malaaysia..kata nak kerja ngan majikan lama tup..tup..aku yg menjemput di airport hahaha...so return to majikan lama..so dia pun happy la...aku ambik Yentin balik..

Yg ketiga plak aku ambiik after Yetin dah x boleh kerja ngan aku...so ni ambik kt Brunei la thru agen Brunei..nama Saadah...ok ni aku nak citer pasal dia la ni..Bibik ni ok cerdik sket berbanding dua maid aku yg lain..masak ok...sedap..sebab dia pernah kerja ngan restoran tp mengemas...so-so aja la...x kisah la aku...walaupun sakit mata balik umah tgk umah bersepah tp kalo aku bengang aku suruh aja dia kemas...yg x best nya bibik ni ada aja jawapan dia kalo aku cakap..ni kisah tadi ye..

Aku balik pasar..plan mmg nak buat nasi ayam aja today..so blk aja terus aku ckp kt dia nak buat nasi ayam..so suruh dia basuh ayam dulu la.. Aku naik atas rehat jap..then aku turun ..tgk dia dah masak nasi..ALAMAK..

Aku : Ala..bibik dah masak nasi ka..kan saya ckp saya nak masak nasi ayam
Bibik : Td saya basuh beras..puan tgk senyap aja..
Aku : (Dlm hati aikz pin point kt aku)..aku cakap masa bila saya tgk bibik basuh beras..kalo saya tgk mesti saya tegur....see..see..minah jawab betui kan dia...bengang..

So terpaksa la aku pikir menu lain..tukar menu la plak..

Pas tu sambil2 aku masak...as usual la ..aku lap la sana sini..kan aku mana leh tgk sana kotor sini kotor...

Aku : Bibik..ni bibik dok saja2 lap la sket...belakang2 ni...atas2 ni...kotor la bibik...
Bibik : Tiap2 hari lap puan..

Aku : (Panas hati) ..bibik kejap..bibik tgk..sini kotor ke bersih...dia jawab kotor..kalau tiap2 hari lap..takkan la kotor sampai macam ni...alahai bibik kalo nak menjawab pun ngko jawab ngan majikan..yg universiti graduate....ngko setakat belajar so-so aja...(tp ni ckp dalam hati jer...) baru la kuar ayat riak tak hingat dunia kan...

Conclusion dia..bibik aku ni mmg suka menjawab...molek hati aku elok ..aku layan la...mau mood aku swing2...kena fire la ngan aku kan...

Hermmm refer to the title..bibik yg ku bengang bibik saadah la...sebab suka menjawab..bibik yg ku rindu bibik Yentin la...very komited ngan kerja...kalo aku cakap dia ya ..kan aja...tak menjawab...senang hati ngan dia...walaupun kadang2 sakit hati...tp senang hati lagi banyak dr sakit hati...hahahah
 

Sekian, terima kasih.. :)

October 23, 2014

Yafik Akmal today turns to 3 yrs Old..


Assalamualaikum...




As usual..blog ni macam hidup segan mati x mau...aku slalu buat blog hop aja..blog sendiri terbiar aja..but this entry is dedicated to my Atan...Yafik Akmal which today he turns to 3 yrs old...

First mesti gambaq ngan mama kan...
 
How times goes very2 fast...dah semacam dah english broken aku ni kan...so no words to describe bersyukur sgt dikurniakan 4 orang cahayamata, which balance 2 lelaki dan 2 perempuan.

As usual kek from Diq's Kitchen

Yafik the child which was not plan...org kata eksiden..iyer ka eksiden ayat 'klise' sgt kan..tp bg aku eksiden la kot...coz time tu Yumna baru aja 9 bulan..x cukup setahun lagi pun...coz..anak2 sebelum at least setahun la baru lekat plak...but itu la..rezeki kan...

So mula2 tu aku gabra gak..x nak..makan gak la mcam2 ...the best part aku gi selection netball...caya tak..kekekek tapi x berjaya la coz sungguh time selection tu aku rasa flat sgt...dah la position aku biasa la C ken...

Pelik tgk kek...2nd time celebrate kat Brunei.
 
So dipendekkan citer...of cos aku dah ada 1 boy and 2 girls that time...of cos hati dan harapan menggunung tinggi nak boy kan..at least balance...then bila check up scan...tgk...ada birdie...wahh....excited sgt...bersyukur sgt time tu...sebab of aku ada 2 putera sulong dan bongsu yg akan menjadi tunggak kekuatan aku dan juga penguat semangat aku di hari tua nnt... Itu la peranan anak laki kan..tanggungjawab pada parents berterusan ye...sampai ke liang lahad...

Bersalin Yafik kat Columbia Asia Puchong, x macam masa nak bersalin Yumna aku agak not prepared sket bila first time nak beranak sendiri...coz yg lagi dua tu aku balik kedah of cos la mak aku prepare mcm2 la kan..but bila Yafik ni aku lebih bersedia...

Malaih nak citer panjang la..no idea...this Atan so loving and caring right now...my jantung hati la ...and me call him my Atan...
Buchuk2 mama...
 
Sgt manja..dan ssssggggggggggggggttttttttttttt berakal panjang wokey..kaki bodek...kaki buli semua dia la...always abg and kakak kena beralah dgn dia..but its not means aku sayang lebih kt dia...semua anak sayang sama rata aja...but..of coz la as abg or kakak kita kena ajaq erti beralah dlm adik beradik...dan x semestinya ngko bongsu..aku nak ikut semua kata ngko kan..ngko pun kena la respect abg dan akak ngko jugak kan..

So Atan..usia awak dah 3 tahun yek..so mmg bnyk la akai awak yek..tambah2 plak ada 3 org cikgu..yg along dok ajak bergusti..yg kakak dok ajaq bercakap mengusik bagai..yg kak chik dok ajaq how to become kapochi macam dia...so apa2 pun perangai awak mmg lagi advance la kan..mix up semua yg ada pada kakak2 dan abg awak kan...

Skrg ni kalo aku balik kerja..benda yg pertama sekali dia cari Tablet....kdg2 tu aku letak handbag tup..tup..dia tu hilang ...missing in action...tgk2 ada kt atas sorang2...tgk tablet...since aku dah tau taktik dia...balik kerja..benda yg aku sorok dulu tablet ...coz haii..biasa la bdk zaman skrg kan..kalo dah tgk gadjet makan semua x nak kan..so ...sapa cerdik..mama ke ngko...ken..


To my Atan @ Yafik Akmal...happy 3rd birthday...we all love u much..moga jadi anak yg soleh...always be my atan...









October 20, 2014

Amni school holiday camp

Assalamualaikum. .
Ni nak citer pasal xtvt cuti sekolah budak2 ni...ekceli this week Brunei punya school holiday standard la diorg cuti slalunya after malaysia school holiday.
So at first plan nak blk kl but aku punya cuti alahai ciput la sgt2 tp masih bleh bernyawa and laki aku plak dah x bleh cuti coz click dia apply cuti dulu so dia kena acting la kan..
So conclusion nya x jadi blk kl ..lepak kt umah aja la anak2 ye...
Tp kakak ada xtvt sekolah pre school camping. ..Yumna pun shd go ekceli tp she not feeling well so bg kakak aja la join the camp..
Ok gak fun aja aku tgk but std la amni punya mood ka always swing mcm dlm period aja minah tu nak ikut kepala otak dia aja..dia dpt group merah tp x nak nak group kuning hello ngko tu sapa ..ingat teacher nak dgr ka ngko dah tentu2 t shirt semua dah buat siap ada nama lg...coii
Apa nk citer lg yek..layan gambar aja la...

 
Ni Tshirt Amni,,,since KG3..so all KG3 pakai kaler merah..kalo Yumna join dia akan pakai kaler kuning...ekceli ada kisah jugak bab kaler baju ni..bleh masa dapat baju ni dia x nak pakai dia cakap nak group yellow....apa lagi moody la ...adoii amni...mood awak slalu swing..swing..tau...letih mama nak layan dah la mama ni x sabar orangnya..




Ni antara aktiviti la...amni mmg suka la ni painting, coloring..conteng monteng kan..

 
Masa ni dah tghari..dia dah moody tahap gaban org lain semua dok enjoy menari menyanyi bagai..dia dah kelaut....alahai..
 
 

Tapi nasib baik gak dia nak nak gak naik pentas dan ambil sijil..kalo x..urut dada mama tau...
 

Last but not least ambik gambaq ikut groupp...masa ni biasala minah ni dgn camera..melentik lentok la...tgk..tgk..gaya dia...


Ok, sekian aja kisah basi dan peram yang begitu lama dalam draft...entahh la aku ni ada masalah ngan time management.

ok bye...daa..


Love u srikandiazie.. 

September 19, 2014

Dansa Cuduro la Zumba...

Assalamualaikum la u allzz...

Hari ni aku nak citer pasal xtvt aku yg terkini lol..skrg aku baru join di Zumba club hokey...ekceli aku ni mmg la suka menari...tp aku tak la pandai menari pun..keras kaki tangan bagai..sket2 tu boleh la..masa sekolah2 dulu pun ada la gak aku join and wakil sekolah pertandingan tari menari ni..

So since semenjak aku mai dok brunei ni..alahai...nafsu makan aku jadi haru biru sket...tp aku rasa aku makan sama aja..but maybe xtvt pergerakan tu yg x banyak kan..gi ofis pun duduk aja compare kt KL dulu..gi ofis dok duaploh minit kt tempat and melalau la..tp idak ler melalau x bertempat melalau buat keja la...audit sana sini ken...lagi satu sana bnyk xtvt aku join..jap2 netball ler..pingpong ler..aerobik la..mcm2 la..sibuk sokmo...skrg ni..asyik mengadap computer aja la..jari yg bergerak badan semua x bergerak..so membiak la lelemak2 kt tmpt2 sepatutnya ...tp paling ketara of cos la...perut ngan peha kan..dah mcm peha FF dah aku tgk..kekekek..

Ni hari sabtu lepas punya class bawak Amni join..
 
Sebab tu la aku mencari2 la port yg baik punya..biasa la aku ni kalo nak cari apa2 of coz faktor paling utama..dekat ngan umah la kan..sebabnya aku ni dah la distance jauh dr ofis ke umah..kalo club pun jauh koi brapa aku nak smpai umah kan..berkicau la plak anak2 emak kt umah tu kan..cari pun cari alhamdulillah Allah permudahkan..jumpa la center zumbanya..sekakang kera aja ngan umah aku..apa lagi terus la sign up..

So bermula la xtvt aku ngan zumba...aku enjoy sgt..meet new fren yg fanatik ngan zumba..dpt menari..dpt release tension...dpt melompat2 mengelek2...erm..suker..suker..


Teaser..kena bagi sipi2 aja..malu ok...x pandai nak gelek2
 

Ekceli Zumba ni xtvt fitness yg femes la kat Brunei ni compare ngan yg lenlain..mostly Bruneian mmg suka berzumba...

so ni diapunya fees la..


dok cari2 gambaq x jumpa la plak..#sajabuatmelambatkankerja....fuhhh..

kalo walk in - $7
Unlimited - $65
12 seisi - $40
8 seisi - 30$

so aku ambik yg 12 seisi punya...tp time aku la limited sket coz kelas yg start koi 7.00 p.m tu hanya ada 4x aja..tu pun satu hari tu mmg confirm x dapat which is hari Jumaat coz border sokmo la qqqqqqq panjang...


ok la tu aja nak citer...
bye...




 

September 2, 2014

2nd September 2014

Assalamualaikum..

September datang lagi...pantasnya masa berlalu meninggalkan kita..Tanggal 2 Sept 2014, negara kita menerima 9 lagi jenazah tragedi MH 17 so sekali lagi kita bertafakur bagi menghormati mangsa nahas MH 17. Seiring dengan hujan yang mengiringi seolah-olah turut sama bersedih dan semoga ianya memberi rahmat kepada mereka yang telah pergi..amin..

Pada hari ini juga, aku kehilangan seorang lagi pakcik ku yang aku panggil pak Njang. Pak Njang ni suami kepada adik abah aku la...dah lama dah la juga di sakit semenjak dia kemalangan. Bertambah-tambah lagi kesedihan aku hari ini..

Apa pun yang pergi tetap pergi..setulus doa aku panjatkan semoga semua roh mereka yang telah pergi agar tenang dan ditempatkan bersama orang-orang yang beriman. Kepada kita yang masih hidup..kematian itu merupakan satu peringatan kepada kita yang masih lagi bernyawa. Apakah kita sudah cukup bersedia seandainya malaikat Izrail mencabut nyawa kita ketika ini. Nauzubillah..sungguh aku benar-benar tidak bersedia..tetapi pada masa yang sama aku masih lagi leka. Ya Allah..subhanallah..

Apa kebaikan dan amalan aku pada hari ini..

1. Sepanjang perjalanan ke tempat kerja..aku tidak putus2 membaca surah al- Fatihah selain untuk sedekahkan kepada arwah pak njang dan mangsa tragedi MH 17 itu azam aku untuk ketika waktu aku memandu aku pasti akan basahkan lidahku dengan zikir dan al-Fatihah.

2. Cuba untuk mengikhlaskan setiap apa yg aku lakukan di tempat kerja adalah satu ibadah. Cuba mengembirakan dan menyenangkan hati semua pekerja-pekerja aku dan sentiasa berfikiran positif tanpa prangsangka kepada mereka.

3. Balik kerja...since aku off so seboleh mungkin aku tidak mahu anak2 aku terus terleka dengan dunia gadget...so kalo aku x nak diorg dgn gadjet aku juga mesti x tgk gadjet..so sepenuh tumpuan dan perhatian aku tumpukan pada anak-anak. Alhamdulillah malam ni berkesempatan mengajar kakak membaca.


Keburukan.

1. Aku masih ada lagi sifat tidak bersyukur, tidak berpuas hati, segala-galanya tidak..astaghfirullahalazim...Ya Allah lembutkan la hatiku..

2. Hati masih rasa dendam dan sakit pada seseorang...setiap selepas solat sering aku titipkan untuk aku memaafkan diri-Nya tapi hingga kini perasaan amarah itu masih lagi terbeban di fikiran dan bahu ku.. Ya Allah bantulah aku..


Ermm...so itu aja catatan jurnal aku pada hari ini...Al Fatihah buat semua kaum muslimin dan muslimat sama ada yg telah pergi menemui Illahi dan kepada semua yang masih lagi diberi kesempatan menghirup udara di bumi Allah ini..


Salam...


Srikandiazie

Nuffnang2